14 Oktober 2009

Masuk tak di suruh, keluar pun tak bagi tahu

(agak-agak ape korang rasa)aku sangat ngeriiii
Malam tadi lepas makan tengok anak-anak baca buku… masing-masingkan dah nak exam….
Kalau tak capai target yang aku tetapkan PS2 harus ku simpan untuk tahun akan datang huhu (sungguh kejam ini ibu ye kawan-kawan)
Laling gi masjid solat isyak aku sidai kain then solat isyak… tapi masa tu duk ulang alik ke dapur…bilik air ok je takde pulak rasa ape-ape yang pelik.
Laling balik masjid ajak makan durian laling ambik kat umah mak die petang tu) masa tengah layan keenakan buah durian tu dengarla bunyi kucing duk panggil-panggil… tapi buat tak tahu je sebab itu kucing pendatang.
Rupanya kucing tu dah masuk dapur duk panggil-panggil kite… tapi tak layan sampaila habis durian tu.
Dekat pukul 10 ajak budak-budak tidur …. Sebelum tidur harusla pergi bilik air membuang ape yang patut.
“Abang first kata yang sulong”… dah bukak seluar, bukak lampu dan dah melangkah satu tapak ke bilik air…. Ibu!!! Ade ULARRRRRR sambil badan abang menggeletik geli & ngeri…
Aku ape lagi terus naik bulu roma menjerit panggil laling yang duk layan TV lagi…. Kelam kabut bangun terus gi bilik air..
Intai-intai ade makhluk panjang tu kat belakang tong air.. laling pandang aku aku pandang laling…
Aku: Abang call abang zamin(abg. Ipar laling)
Laling: ishhh takpe .
Aku : abang ambik buloh… ibu tunggu kat sini tengok-tengokkan
Sementara laling keluar aku duduk 4 beranak menunggu makhluk panjang tu…. Takut masuk kedalam rumah pulak.
Laling masuk bawa sebesar-besar batang buluh.. abang callla abang zamin… desak aku lagi.... bukan aku tak percaya kat laling tapi aku takut sebab kata laling besar gakla makhluk tu.
Dah call datangla sekali ngan mak mentua aku siap bawa parang ngan batang buloh gak.
Sekali tengokla kat bilik air… taaadaaaaa dah hilang pulak.
Lagi ngeriiiiii… sebab takut masuk rumah. Tapi masa kami tunggu tadi takde pulak nampak benda kuar dari bilik air.
Cari punya cari selongkar segala sudut langsung tak nampak… abang ipar kata kau pegi beli “boygon” sekarang.. kalau redset tak jalan .
Laling pun kuar jap pergi kedai acheh depan tu cari boygon… masuk rumah habis semua sudut dapur tu die sembur…
Dah lepas tu nak masuk bilik air kene berteman termasukla aku sekali… kalau si baby sampai terkencing sikit dalam seluar hehe. Takpela baby ibu boleh basuh hehe.
Malam tadi tidurla kami dalam ketakutan sebab kami tak tahu makhluk tu masih ade dalam umah atau dah keluar.
Petang ni aku balik tak tahula samada nak masuk rumah terus @ aku duk umah mak aku dulu…. Makcik takuttttt sangat…
Tugas laling hari ni beli belerang then tabor kat keliling rumah…. Katanya makhluk tu takut dengan bau belerang…


~Ok Berjumpa Kite diLain N3~
'CINTA jadi mulia jika cintakan kebenaran'

8 ulasan:

Softtouch [Hanim] berkata...

ye ker kak erni...mmg dia takut ngan belerang...
hati2 yer

blogresipi berkata...

alamak.. ulau??? esh... mau pengsan ni kalo jumpa. huhuhu

DaliaLiyana berkata...

budak2 mmg kena bg rewards baru nak balaja tul2...cam adik2 dalia la..
dulu kite belaja takde sape nak bg adiah...huhuhu...

sis_nita berkata...

alahai dikkk..

kalo laa akak..

mau dah terjepok tepi memana..

akak ni tak lehh nengok menatang ni..

uhuhu!

berani gak ko yerr..

Ernie berkata...

muza: ikut petua orang tua macam tula

Ernie berkata...

ijan: kami 4 beranak duduk diam macam dah kene gam
nak bergerak macam nak tanggal lutut sebab ketakutan

Ernie berkata...

yana:
memang PS tu akak kuarkan setahun sekali je itupun bergantung pada prestasi pelajaran anak-anak

Ernie berkata...

kak nita:
berani sangatla kite ni kak.....